Muzeul Cailor Ferate

Cea mai mare diorama feroviara din Romania

Statiile dioramei


In alcatuirea sa, pentru asigurarea unui trafic fluent si cat mai real al trenurilor in miniatura, diorama dispune de doua statii de cale ferata si o halta de miscare.
Statia principala dispune de 7 linii de garare a trenurilor. Dintre acestea, 4 linii permit gararea garniturilor lungi de 4 metri. Si acest lucru este o premiera nationala. La dioramele construite pana in prezent, lungimea liniilor din statii rare ori depaseste 3 metri. Aceasta lungime mare a fost necesara pentru a putea rula pe diorama garnituri de lungime mare. Aceste garnituri reproduc foarte bine realitatea, in aceasta statie putand fi garat cu usurinta un tren de calatori cu 10 vagoane care, de ce nu, ne aminteste de trenurile cu care calatoream in tinerete spre munte sau spre litoral. Nici trenurile de marfa nu fac exceptie.


zona3d.ro

zona3d.ro


De cate ori nu ne-am plictisit stand la o bariera si privind la un tren de marfa ce parca nu se mai termina, defiland prin fata noastra! Tot in aceasta gara putem stationa cu un astfel de tren.
Din aceasta statie principala putem pleca in mai multe directii. Putem pleca pe doua trasee diferite catre statia de la munte pe linia principala (electrificata) sau putem pleca tot pe doua trasee diferite pe linia secundara si neelectrificata catre statia de dincolo de creasta muntilor. Pe linia principala, pentru a nu perturba traficul de calatori, trenurile de marfa pot circula pe un traseu ocolitor ce inconjoara depoul de locomotive si revine in linia principala pe cealalta parte a localitatii, dupa ce au strabatut un tunel. In zona depoului, trenurile de marfa se pot incrucisa sau astepta pentru ca traseul permite rezolvarea si acestor chestiuni de trafic.


zona3d.ro

zona3d.ro


Desi este situata dincolo de crestele inalte ale muntilor, statia aceasta nu este lipsita de importanta. Aceasta are 6 linii, doua linii pentru trenurile ce circula pe linia neelectrificata si 4 linii pentru trenurile ce circula pe linia principala. In afara acestora, aceasta statie are si o linie de acces la magazia garii. In spatele garii, putem zari printre brazi si trenul de linie ingusta. De aici pornesc si traseele montane pe care putem escalada muntele din spatele garii.


zona3d.rozona3d.ro


Daca totusi am ales traseul de linie neelectrificata, mai exista inca o halta de miscare pe aceasta linie ce deserveste calatorii ce locuiesc in partea de sus a localitatii principale a dioramei.
Intre gara principala si statia de dincolo de munti exista si o sosea ce leaga cele doua localitati.


zona3d.rozona3d.rozona3d.ro


Muzeul Cailor Ferate

www.muzeulcailorferate.ro