Muzeul Cailor Ferate

Cea mai mare diorama feroviara din Romania

Depoul de locomotive


Depoul de locomotive este intocmai ca un depou real. De la intrarea in incinta sa, fluxul tehnologic de alimentare si echipare al locomotivelor este respectat. Liniile destinate locomotivelor electrice se separa de cele ale locomotivelor diesel si cu abur. Locomotivele electrice urmeaza linia din depou prevazuta cu fir de contact. Aici sosesc la canalul de revizie, de unde apoi se trimit la linia de remizare. Dupa sosirea de la drum, locomotivele diesel trec mai intai pe la o revizie, apoi alimenteaza cu combustibil. De aici, acestea, complet echipate pentru un nou drum, merg pana la placa turnanta a depoului de unde sunt indrumate pe o linie din cele zece disponibile unde se remizeaza in asteptatea unei noi prestatii.


zona3d.ro

zona3d.ro

zona3d.ro


Locomotivele cu abur, dupa intrarea in depou, trec mai intai pe la canalul de revizie, apoi curata cenusarul si gratarele de zgura. Dupa ce aceste opreratiuni s-au terminat, tenderul se alimenteaza cu carbune. Daca locomotivele cu abur sunt gata de drum, acestea merg pana la placa turnanta unde sunt intoarse sau nu in directia iesirii din depou pentru un nou drum. Daca locomotivele care intra in depou sunt scadente la revizie sau au defectiuni, acestea sunt duse la placa turnanta de unde sunt introduse in remiza circulara a depoului pentru reparatii.


zona3d.ro

zona3d.ro

zona3d.ro


Remiza circulara a depoului are douazecisipatru de linii in hala de reparatii si revizie. Aceasta hala respecta intocmai realitatea. Hala aceasta exista la CFR pe Calea Grivitei, la depoul de locomotive Bucuresti Calatori. Masurata direct pe teren si transpusa la scara trenurilor (1:87) hala este un unicat si a fost realizata din multiple straturi de carton suprapuse. Taierea cu precizie a ferestrelor de la cladire, cat si de la usile de acces in hala s-a facut prin procedeul laser-cut.

Pentru a reduce numarul de manevre necesare la iesirea din depou, locomotivele au acces din depou pe la ambele capete ale statiei. De aici locomotivele de orice tip sosesc in capul trenului ce urmeaza sa il remorcheze.


zona3d.ro

zona3d.ro

zona3d.ro

zona3d.ro


In materialele viitoare, va vom prezenta elementele specifice ale acestei diorame, structurate pe mai multe articole.


Muzeul Cailor Ferate

www.muzeulcailorferate.ro