zona3d.roModelism Feroviar – Piko Romania

Interviu cu Domnul Doru Miu, director general Minimodel Teh, unic importator al brandului Piko.

 

Multa lume percepe modelismul feroviar ca fiind o joaca de oameni mari, cum comentati? Care este diferenta intre joaca si pasiune in ceea ce priveste modelismul?

Modelismul feroviar nu este o joaca de oameni mari, pentru ca nu inseamna doar sa plimbi o locomotiva inainte si inapoi, inseamna mult mai mult, incepand cu constructia sau modificarea unor modele cat mai aproape de realitate si terminand cu realizarea unei diorame (circula o vorba printe  modelisti “la diorama ta trebuie sa lucrezi toata viata”).

 

Cum ati inceput aceasta afacere?

In vara anului 2002, impreuna cu un vecin, prieten si coleg din scoala generala , ne aminteam cu placere de trenuletele cu care ne jucam cand eram mici. Ne-am gandit daca nu ar fi o oportunitate de afacere, le-am scris celor de la Piko si iata-ne distribuitorii lor in Romania; primul lot l-am adus in decembrie si am reusit sa intram in doua retele de hypermarket-uri.

In perioada aceea aveam o firma care se ocupa cu altceva, astfel am putut sustine afacerea cu trenulete timp de vreo doi ani pana ne-am creat o clientela  si afacerea a mers pe propriile picioare.

 

De ce ati ales Piko si nu alta firma producatoare? De cind exista firma Piko?

Firma PIKO este infiintata in 1949 in fosta RDG si a livrat trenulete in tot blocul de est. La noi au ajuns prin  anii 70 si impreuna cu o alta firma care producea la alta scara, au fost singurii producatori care au fost prezenti la noi. De ce Piko? Toate generatiile noastre, si cele care au urmat, au crescut  jucandu-se cu trenuletele acestei firme. Bineinteles ca a contat si raportul calitate-pret.

 

Considerati ca pasiunea modelismului stimuleaza implicit tendinta de informare cu privire la domeniul feroviar si nu numai?

Binenteles, ca modelist trebuie sa reproduci exact originalul (locomotive, vagoane, gari, etc) si atunci trebuie sa te documentaezi temeinic. Este o munca uriasa,  incepand cu mersul pe teren sa masori vagoane, gari, in arhive pentru planuri, apeland la alti colegi pentru poze cu modelul pe care vrei sa-l realizezi.

zona3d.ro

 Sunteti pasionat la randul Dvs. de trenulete?

Sunt pasionat, am o colectie mica pentru ca daca ar fi dupa mine tot ce as aduce le-as opri pentru mine.

 

Care sunt preferintele clientilor romani?

Preferintele clientilor romani sunt locomotivele si vagoanele romanesti, dar findca la noi este o piata mica fata de alte tari din vest, toate acestea se produc intr-o cantitate mica si de aici rezulta preturi destul de mari.

zona3d.ro

Exista clienti persoane publice amatori de trenulete? Ne puteti spune ceva despre gusturile acestora?

Avem clienti persoane publice, dar de obicei nu vin acestia sa cumpere direct, vin sotiile sau prietenii.

 

Este un hobby predominant masculin? Comentati va rog “boys with toys”.

Nouazeci la suta din clientii nostri sunt adulti, dar din ceilalti 10 la suta sunt si femei. Zilele trecute a venit un client sa cumpere o diorama pentru cei trei copii si a plecat si cu un set de tren de gradina pe care a spus ca-l face cadou sotiei de ziua ei. “Suntem loviti toti” a spus el.

Parafrazand un coleg de modelism: “Inca nu am ajuns la maturitate, inca mai copilarim”.

zona3d.ro

Copiii sunt interesati de trenulete?

Nu stiu daca ati observant, copiii sunt fascinati de trenulete mai mult decat de masinute sau papusi. Nu cred ca exista vreun copil care sa nu fii avut un trenulet cand a fost mic, mai sofisticat sau o simpla jucarie.

 

Care este scara modelelor? Sunt mai multe? Care sunt acestea?

Sunt cinci scari uzuale ale modelelor:

Scara Z care este 1/220, ecartamentul sinei de 6,5mm.

Scara N care este 1/160, ecartamentul sinei de 9mm.

Scara TT care este 1/120, ecartamentul sinei 12mm.

Scara HO care este 1/87, ecartamentul sinei 16.5mm.

Scara G care este 1/22.5, ecartamentul sinei 45mm.

zona3d.ro

Cate modele de locomotive romanesti exista? Sunt cautate aceste modele?

Exista doua modele de locomotive, din care deriva mai multe;  in functie de schema de vopsire exista si zece modele de vagoane. Sunt cautate. Stocurile s-au epuizat in doua trei luni, cantitate  in care nu s-a  vandut nici un alt  produs.

 

Cat costa cel mai ieftin starter-kitt si cat costa cel mai scump obiect?

Cel mai ieftin set de start este 260 de lei, cel mai scup produs pe care-l avem este locomotiva Americana BigBoy, de la firma Marklin, este din  metal, are sunet, scoate fum, la pretul de 3300 de lei.

In Germania sunt firme producatoare de trenulete, construite manual din metal care au preturi intre 600 si 3000 de euro.

zona3d.ro

Exista pasionati care isi construiesc singuri toate elementele unei diorame?

Nu sunt pasionati care sa-si construiasca chiar tot, dar sunt unii care construiesc locomotive, altii vagoane, altii cladiri. La un produs finit, indiferent de ce este vorba, lucrezi luni de zile sau chiar ani. Binenteles totul pleaca de la munca de documentare de care spuneam mai sus, pentru ca tu realizezi un produs cu mult mai multe detalii pe care o fabrica nu-l poate reproduce din cauza costurilor mult mai mari.

zona3d.ro

Cum se face o diorama?

Cand te hotaresti sa realizezi o diorama feroviara pleci in primul rand de la spatiul pe care-l ai (deh, stam in blocurile astea comuniste). Apoi te hotaresti la traseul si la tematica care vrei sa le aiba diorama.

Dupa parerea mea sunt trei tipuri de diorame pe care le poti creea.

O diorama cu peisaj, cu munti, tuneluri, cascade, paduri  sau  o diorama americana cu gari si  poduri din lemn, unde trenul merge prin terenul acela arin.

O alta ar fi o diorama militara  cu reproducerea unei anumite perioade, de exemplu din razboaiele mondiale, sau din razboiul rece, o bucata de frontiera, cu tehnica militara, cu trenuri camuflate, cu sarma ghimpata, etc.

Cel de-al treilea tip de diorama sa reproduca un triaj, cu placa turnanta , cu depou , linii electrificate, castel de apa,

La toate cele trei tipuri se adauga casele, oamenii, automobilele in functie de tema pe care ti-ai propus-o.

zona3d.ro

Povestiti-ne despre o comanda mai complexa, eventual despre o diorama mai mare realizata de Dvs.

Cea mai complexa diorama la care am lucrat a fost a unui client, cu care m-am imprietenit, care reprezenta o scena din al doilea Razboi Mondial. Diorama a avut dimensiunile de 2.75m/1.75m. S-a detaliat centimetru cu centimetru. Am lucrat la ea un an de zile, binenteles ca nu a meritat din punct de vedere al banilor, dar a fost multa placere in constructia ei, apropo de pasiune.

 

Puteti relata o intamplare haioasa, un moment care v-a surprins?

Am cativa clienti care vin, se uita si vorbesc cu locomotivele din raft.

zona3d.ro