OBSERVATORUL ASTRONOMIC "AMIRAL VASILE URSEANU"

 

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic din capitala deschis publicului. Isi datoreaza existenta in primul rand amiralului Vasile Urseanu dar si popularizatorului de astronomie si stiinta Victor Anestin.

 

Istoria Observatorului astronomic incepe in 1908 cand Victor Anestin il coopteaza pe amiralul Urseanu in Societatea Astronomica Romana „Camille Flammarion”. Amiralul devine presedintele societatii de astronomie a carei scop era infiintarea unui observator astronomic popular care sa serveasca la propagarea astronomiei in randul maselor.

zona3d.rozona3d.ro

Amiralul Vasile Urseanu demareaza lucrarile de construire, prin eforturi financiare proprii, a unei cladiri din Bucuresti, pe bulevardul Coltei, actualul bulevard Lascar Cartagiu, despre care obisnuia sa spuna: “Mi-am construit casa in forma de yacht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp, cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc pe mare.”

 

Observatorul amiralului a devenit un simbol al pasionatilor de astronomie, infiintarea sa fiind salutata in publicatiile de la 1910. A fost dotat cu o luneta Zeiss de 150 mm diametru si distanta focala de 2,7 metri. Luneta era a treia ca marime din tara la data aceea.

zona3d.ro

zona3d.ro

La inceputul activitatii observatorului astronomic, ca observator particular (pana īn 1916), alaturi de amiralul Urseanu, au mai lucrat ca observatori, Victor Anestin – cunoscut popularizator al astronomiei in tara noastra, Rosetti-Balanescu si altii. Dupa moartea amiralului (1926), luneta a fost demontata si depozitata in subsolul cladirii, astfel ca activitatea astronomica a grupului a incetat.

zona3d.ro

zona3d.ro

In anul 1933, Jeanne Urseanu, vaduva amiralului, a donat cladirea municipalitatii orașului Bucuresti, conditionand donatia - conform dorintei testamentare a amiralului - de pastrarea memoriei acestei deosebite realizari. Astfel, pe placa comemorativa din interiorul cladirii, sub portretul familiei Urseanu realizat de pictorul Camille Ressu, sunt sapate in marmura cuvintele: “Dupa o viata de munca si credinta, au daruit acest lacas ca sa fie adapost de arta si prilej de inaltare sufleteasca”.

 

Initial ea a adapostit Pinacoteca Municipala iar componentele de baza ale instrumentului – refractorul Zeiss - au fost pastrate impachetate in subsolul cladirii.

zona3d.ro

zona3d.ro

Concomitent, astronomul roman Nicolae Donici (1874 – 1956) a sondat posibilitatile reinstalarii refractorului Zeiss, de 150 mm diametru, in cupola: obiectivul instrumentului se gasea in permanenta pe masa din biroul savantului, situat la etajul II, chiar langa usa de acces in cupola. Dupa plecarea astronomului in Egipt, pentru continuarea studiilor sale asupra luminii zodiacale, s-a pus capat acestor incercari.

 

Ele au fost reluate, in 1949, de catre academicianul Calin Popovici, care, cu ajutorul prof. dr. Aurel Iacovache si cu sprijinul academicianului George Demetrescu – pe atunci director al Observatorului Astronomic al Academiei– a reusit sa determine autoritatile municipale de atunci, sa se ocupe de repunerea in valoare a ecuatorialului si a observatorului.

zona3d.ro

zona3d.ro

 Ca urmare, in aprilie 1950 a fost definitivata reinstalarea lunetei, la aceasta operatie participānd lucratori de la Industria Optica Romana. Astfel, observatorul a fost inaugurat, pentru public, la inceputul lunii mai 1950; vizitele puteau fi efectuate zilnic – in afara de luni – intre orele 17 – 22.

 

Observatorul a fost condus de Materi Alexescu, la inceput sub īndrumarea astronomului Calin Popovici.

 

O prima expozitie astronomica, bazata exclusiv pe fotografii si desene originale, rezultate din observatiile proprii, a fost organizata inca din 1952 intr-una din salile de la etajul I. Ea era completata prin expunerea unor piese rezultate din activitati practice.

zona3d.ro

zona3d.ro

 In epoca anilor ’60, unitatea, devenita intre timp “Muzeul Stiintelor Experimentale”, a fost dotata in mod substantial cu aparatura fotografica moderna si laborator fotografic, o luneta ecuatoriala Zeiss 80/1200

mm, o luneta azimutala de 80/500 mm, un celostat polar Zeiss de 120 mm diametru.

 

In 1966 s-a construit si instalat telescopul newton-cassegrain de 450 mm diametru (cel mai mare din tara īn acel moment). Acesta a functionat pana in 1970 cand a fost dezmembrat din cauza deteriorarii pieselor componente.

zona3d.ro

zona3d.ro

 Activitatea Observatorului era axata atat pe popularizarea astronomiei, oferind tuturor celor interesati posibilitatea urmaririi prin lunete a spectacolului boltii ceresti, cat si pe efectuarea de observatii si

cercetari astronomice, realizate de astronomii amatori. Colectivul de astronomi amatori a luat fiinta pe langa Observatorul Astronomic si si-a desfasurat activitatea in mod organizat chiar de la redeschiderea sa, la mijlocul secolului trecut. In anul 1968 acest colectiv s-a constituit in Astroclubul Bucuresti, care functioneaza si in prezent. Membrii Astroclubului, astronomi amatori pasionati, desfasoara alaturi de profesionisti o activitate sustinuta, o parte dintre acestia avand contributii deosebite la realizarea programelor de observatii, rezultatele obtinute fiind apreciate in tara si peste hotare.

 

Dupa 1970 activitatea Observatorului a fost coordonata de Ion Corvin Sangeorzan si din 1982 de dr. Harald Alexandrescu. Amandoi au fost buni popularizatori de astronomie fiind singurii care tineau legatura īntre oamenii de stiinta si public in perioadele cat au coordonat activitatile Observatorului.

zona3d.ro

zona3d.ro

Problemele inerente ale epocii (1970-1989) au facut ca pe langa actitivatea de popularizare a astronomiei sa se imprime o tenta materialist-stiintifica activitatilor cu publicul.

 

Dupa 1990 in cladire a fost sediul Agentiei Spatiale Romane iar in 1996 Observatorul a fost reinaugurat ca „Observator Astronomic Municipal”

 

Din 2008, grație unei donatii Alpha Bank, Observatorul a fost dotat cu un telescop MEADE LX200R de 30 cm in diametru si cu o luneta care permite observarea Soarelui in alta lungime de unda. Astfel vizitatorii pot observa eruptiile solare si corpurile ceresti mult mai bine decat o puteau face pana atunci.

zona3d.ro

 Din 2009 s-a inaugurat prezentarea „Calatorie prin Univers”, o calatorie virtuala prin Cosmos la care au participat cateva mii de oameni.

 

Cursul de astronomie, inaugurat in anii 1960, continua cu aproximativ 100 de cursanti pe an, fiind tinut in colaborare cu Astroclubul Bucuresti.

 

Siteul www.astro-urseanu.ro este cel mai vizitat site romanesc de astronomie, atragand aproximativ 1000 de vizitatori pe zi.

 

In ciuda poluarii luminoase specifice centrului Bucurestiului, astrii pot fi observati in conditii bune de pe terasa amiralului Urseanu, mii de persoane plutind anual printre stele impreuna cu amintirea acestuia.

zona3d.ro


OBSERVATORUL ASTRONOMIC "AMIRAL VASILE URSEANU"

www.astro-urseanu.ro

Noiembrie 2010